Femårig tillväxtresa och återförening runt hörnet

En bra idé som tog fart. Ungefär så kom Molnbolaget till. Ägarna Daniel Lennartsson, vd, och Patrik Lundin, sälj & marknadsansvarig, såg möjligheter att erbjuda befintliga tjänster med en ny metodik och en annan plattform än den traditionella. Fem år och några resor senare är läget på topp och framtiden ljus.

Omkring 2013 ändrade Microsoft sin inriktning från att erbjuda licenser för hårdvara till att tillhandahålla månadstjänster i molnet. Med det som bakgrund skissade Daniel och Patrik fram ett koncept, som skulle leda till ökad kostnadseffektivitet och smidigare IT-leveranser. De paketerade bolaget själva och kontaktade investerare för att sälja in idén.

– Vi kände att vi kunde växa snabbare med ett redan existerande IT-bolag än att starta allt från grunden själva. Sommaren 2015 fastnade vi för Integrationsbolaget. Ledningen delade våra mjuka värderingar – en perfekt match för oss båda. Molnbolaget startades den 25 januari 2016, berättar Daniel.

Viktiga affärer

Molnbolaget trodde på en marknad som omfattade Örebro med omnejd och var inställda på kunder med 10 till 50 anställda. Idag levererar de tjänster till börsnoterade företag som omsätter 500 miljoner kronor, över hela Sverige.

– År 1 handlade om att överleva, vi tog alla IT-uppdrag vi kunde få. Idag har vi förmånen att selektera och levererar enbart inom vår nisch. Vi har en organisation med förvaltning och leverans, inklusive en IT-support som hanterar cirka 7 000 ärenden per år, säger Daniel.

En milstolpe var 2017 då Molnbolaget medverkade i ett projekt för en stor global kund som skulle dela sitt bolag. Den nya delen av spliten är en av bolagets största kunder idag.

– Vi gjorde bra ifrån oss hela vägen, och sedan dess har förtroendet från kunden bara ökat. Numera har vi två team som arbetar för dem, berättar Daniel.

Sedan 2018 samarbetar Molnbolaget med ett större tjänsteföretag. Det började med att Molnbolaget stöttade Integrationsbolaget med integrationer samt en migrering till Office 365. Även här har förtroendet gjort att affären har ökat. Idag levererar Molnbolaget det mesta av kundens totala IT, en betydande del av leveransen bygger på tjänster i molnet.

Något år senare inleddes en dialog med ännu ett stort företag. En molnstrategi ledde till att kunden idag har all IT i molnet, där levereras allt från genomförande till support.

– På personalsidan har vi vuxit organiskt med två till tre medarbetare per år. De första två åren expanderade vi enligt förväntan. Därefter har vi överträffat vårt mål med marginal varje år, säger Daniel.

Framförallt har de fasta tjänsterna ökat snabbare än förväntat. Idag står de för 45 procent av omsättningen. Resterande del är tjänster enligt åtaganden.

– Det är stor efterfrågan på att transformera, digitalisera och flytta till molnet. Men våra kunder behöver även strategiskt stöd, att vi förstår deras verksamhet. Kopplingen mellan affärsstrategi och molnstrategi saknas ofta. Där kommer vi in i bilden och tar ansvar för hela näringskedjan av IT, säger Daniel.

Medarbetare som växer

Nöjda kunder leder till nya, större uppdrag. Chefer på tidigare arbetsplatser hör av sig och ber om råd och personer i ledande positioner söker jobb på Molnbolaget.

– Det betyder att vi är en attraktiv arbetsgivare och vår inställning till medarbetarna är verkligen något som sticker ut. Utan dem har vi inget, konstaterar Daniel.

Han drar en parallell till sportvärlden och menar att det spelar ingen roll vem som gör mål, bara det går bra för laget.

– Lagkänslan är jätteviktig. Vi ska uppskatta varandras insatser och lyfta varann. Det smittar av sig. För att nå framgång måste de som arbetar vilja bli framgångsrika.

Kompetensutveckling är en viktig framgångsfaktor.

– Vi vill att våra medarbetare ska växa, känna att allt är möjligt och må bra även när de är lediga. Coachning är ett sätt att uppnå det, säger Daniel.

Medarbetarnas kompetensresor in i arbetsroller inom molnet är, enligt Daniel, en viktig nyckel till framgången i bolaget.

– Det är så häftigt när människor växer, när en person som inte har det bästa CV:t, men som vi ändå fastnat för och tror på, blir den smartaste på företaget, säger Daniel.

Läge för förändring

I samband med femårsjubileet har Molnbolaget kommit till ett läge där tillväxt skulle kunna bli ett problem.

– Vi har identifierat vilka vi är och att vi behöver göra förändringar för att organisationen ska må bra. Nu tänker vi framåt, jobbar mer målinriktat för att möta framtiden – så som vi tror att den ser ut, säger Daniel.

Det innebär bland annat ett starkare strategiskt fokus. Siktet är inställt på att vara 30 medarbetare och omsätta 55 miljoner kronor till år 2026.

– Vi tror på en expansiv tillväxt. Allt fler företag står inför en digital resa, efterfrågan exploderar. Utmaningen ligger i att hitta rätt kompetens, men det löser vi genom att utbilda nyanställda via Cloud Academy. Vi förser dem med de kunskaper som behövs, säger Daniel.

Återförening runt hörnet

Födelsedagen i slutet av januari blev inte som tänkt, med anledning av covid-19.  

– Istället skickade vi hem Champagne av finaste sort till alla medarbetare, skålade via Teams och presenterade tillbakablickar och framtidsplaner. Det blev bra, men självklart vill vi fira fysiskt så fort det går. Kanske i samband med flytten till nya lokaler, säger Daniel.

Flytten är en process som har pågått sedan Integrationsbolaget och Molnbolaget ”tillfälligt” flyttade isär 2020. Från december 2021 kommer alla att sitta tillsammans i en toppfräsch, 700 kvadratmeter stor, lokal på Engelbrektsgatan i Örebro. – Nu återförenas vi och ska hitta tillbaka till sammanhållningen, bygga gemenskap och skapa mer effektivitet i våra gemensamma affärer. Det kommer att bli hur bra som helst, säger Daniel.

Mer nyheter och kunskap